Tajniki kuchni francuskiej

Jest znana i ceniona na całym świecie, a grono jej miłośników konsekwentnie się poszerza. Kuchnia francuska to wiele wspaniałych potraw oraz przysmaków, które zachwycają i wspaniałym wyglądem, i wyjątkowym aromatem. Jakimi cechami dieta, którą stosują Francuzi, pobiła serca Polaków? Jakie potrawy cieszą się tu największym powodzeniem?
Kuchnia francuska to przede wszystkim różnorodność oraz świeżość. W diecie mieszkańców Francji nie brak potraw drogich i wykwintnych, choć bardzo szeroki jest tu asortyment lekkich i prostych dań, które mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Jakie potrawy są najważniejsze w diecie francuskiej? Wiadomo, że w tym kraju ważne miejsce zajmują przystawki. Ich asortyment jest bardzo szeroki, zatem każdy znajdzie przepis na takie przystawki, jakie najlepiej będą odpowiadać jego preferencjom. A co z innymi daniami? Francuzi chętnie sięgają po zupy, przy czym zupą wyjątkowo popularną w tym kraju jest zupa cebulowa. Jest ona jednym z tych przysmaków, które dziś są już znanie niemal na całym świecie. Dania z warzyw i ryb to kolejna grupa potraw, z którymi kojarzona jest kuchnia francuska. W kraju tym wielką popularnością cieszą się też te przepisy, w których pojawiają się owoce morza. A co z przyprawami? Dieta francuska jest dietą zdrową m. in. ze względu na fakt, iż w roli przypraw bardzo często występują zioła. Sosy sałatkowe oraz musztardy różnego rodzaju – oto kolejne dodatki smakowe, z których w kuchni francuskiej korzysta się bardzo chętnie.

You might also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *